Alle talen komen uit het Nederlands

Onlangs is een boek verschenen over het verschijnsel ‘morosofie’, of in gewoon Nederlands ‘waanwetenschap’. Er zijn ‘geleerden’, die de bizarste apparaten hebben uitgevonden, waar niemand wat aan heeft. Of gebruikt u wel iedere dag een aardstralenkastje of wil u weten wanneer de aarde uit zijn lila fase komt? Ook op taalgebied is er sprake van morosofie. De bekendste taalmoroloog is ‘duizenddichter’ Willem Hietbrink.

Hietbrink heeft boeken geschreven over taaltheoriën die gebaseerd zijn op de leer van de zestiende-eeuwse wetenschapper Becanus, die verklaarde dat Adam en Eva in het Aardse Paradijs Antwerps ‘klapten’. Hietbrink, geboren in 1943, bewijst in zijn boek Kwispelen met taal dat alle talen in de wereld afstammen van het Nederlands in het algemeen en Limburgs in het bijzonder.

‘Kwispelen’ is volgens Hietbrink een verbastering van ‘ik-wil-spelen’. Sigaret komt van ‘zuig-er-uit’. En paparazzo is eigenlijk ‘papier-rotzooi’. Dat gaat dan vele bladzijden zo door. Veel dingen kun je zelf ook wel verzinnen.

Het boek over morosofie, Deskundologie, door Matthijs van Boxsel, is te krijgen via bol.com. In Gent is tot 3 september een tentoonstelling over het onderwerp. Of Hietbrink in het boek of op de tentoonstelling voorkomt, weet ik niet.

Bekijk en bestel:
De encyclopedie van de domheid / Deskundologie
Matthijs van Boxsel

(Kwispelen met taal is helaas uitverkocht. Geïnteresseerden kunnen op Marktplaats of zo kijken.)

Lees ook:Vogler, Campbell, Booker
Lees ook:Een folder of een brochure
Lees ook:Een boek, verdeeld over weblogs
Lees ook:Vandaag is het een grote dag
Lees ook:Verhalen in alle talen

Eén reactie op “Alle talen komen uit het Nederlands

  1. berend willem hietbrink

    Hietbrink was zelf aanwezig op boven genoemde tentoonstelling… de mens die mede kan bewijzen dat Hietbrink echter geeeen morosoof is… zal 1000 keer beroemder zijn dan Van Boxtel ooit; die zich voor doet als
    geleerde… doch wat het Hietbrink betreft glad verkeerd heeft. de tijd zal het leren… Van Boxtel spreekt zich trouwens ook herhaaldelijk tegen… in twijfel… google vpro radio Anton de Goede boekenmarkt en U hoort het zelf in 8 minuten.de geleerden zijn de verkeerden.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.