Digi-taal moet mogen

In een ANP-bericht in de Metro staat dat leerlingen van Groningse scholen geen MSN- en sms-taal mogen gebruiken. Het zou slecht zijn voor de taalontwikkeling en bovendien weten leraren en ouders niet wanneer ze digitaal pesten. De opvoeders begrijpen de taal namelijk niet. Ook thuis moeten ouders erop letten dat leerlingen zich aan de regels houden.

Een verbod op ff en smoelies , dus. Ik kan me goed voorstellen dat leraren geen proefwerken met dit soort digi-taal doorspekt wil zien. Maar ik vind het een fundamenteel recht van iedereen om in zijn vrije tijd de taal te spreken die hij wil! Ik kan me ook voorstellen dat een docent geen Turks of plat Gronings in zijn klas wil horen. Maar buiten de klas: Bemoei je met je eigen zaken!

Het is erg verleiderlijk om nu toe roepen: "Taalgestapo!" Zo ver zal ik dan ook niet gaan. Maar het is altijd erg dom om taalontwikkelingen te willen sturen. Het Nederlands is een levende taal en wie nieuwe ontwikkelingen wil tegenhouden maakt een dode kunsttaal. Bovendien: Als je iets wil stimuleren, moet je het vooral gaan verbieden. Dus het gaat niet eens helpen.

Natuurlijk ben ik tegen digitaal pesten. Maar ik ben voor creatief omgaan met taal. Doen die pubers een keertje uit zichzelf creatief, is het weer niet goed. En ja: Ik ben zelf ook nooit een liefhebber van digi-taal geweest. Nu ben ik echter ineens helemaal voor. !!

Meer over digi-taal

Lees ook:Een dode letter
Lees ook:Taalkr8! van start
Lees ook:‘Nederlandstalige scholen Brussel voor de elite’
Lees ook:Talenfestival Leuven
Lees ook:Judas niet meer judassen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.