Verdonk is de linkervleugel, niet Rutte

Iedereen noemt Verdonk rechts en Rutte links. Maar wat houden die begrippen in? Als er een van de van de twee kandidaten links is, is het Verdonk. En niet omdat ze een keertje PSP heeft gestemd.

De lijsttrekkersverkiezingen binnen de VVD is in volle hevigheid losgebarsten. Wie wordt de nieuwe liberale voorvrouw of voorman? Velen roepen dat het niet alleen om de persoon gaat, maar dat er hier sprake is van een heuse richtingenstrijd. Kandidaat Marc Rutte zou de linkervleugel vertegenwoordigen en zijn tegenstrever Rita Verdonk kijkt volgens de commentatoren meer naar de rechterkant. Maar is dat eigenlijk wel juist?Om te beginnen zullen geen van beide kandidaten echt links zijn. Anders hebben ze bij de VVD weinig te zoeken en zijn er partijen die beter voor hun gedachtegoed staan. Maar wat beteken die termen ‘links’ en ‘rechts’ eigenlijk? Wikipedia weet te vertellen dat ze stammen uit de tijd van de Franse Revolutie. Toen is de moderne manier van politiek voeren ontstaan.

Koning

Vlak na 1789 zat de Franse koning Lodewijk de zestiende nog bij de vergaderingen van het nieuwe parlement. De conservatieven had de vorst liever dichter bij zich in de buurt dan de radicale, liberale revolutionairen. Zijn troon stond aan de rechterkant van de zaal, dus gingen de conservatieve koningsgezinden aan de rechterkant zitten. Toen was ‘liberaal’ nog links, zoals nu nog in de Verenigde Staten.

Daarna is de betekenis van ‘links’ en ‘rechts’ verschoven. Sinds het einde van de negentiende eeuw zijn we de socialisten als links gaan zien en de liberalen als rechts. Maar alle politieke termen zijn erg diffuus geworden. Over het algemeen zien we een gelijke verdeling van kennis, macht en geld als links. Ook is het verlicht omgaan met ethische zaken als abortus, homoseksualiteit en vrouwenemancipatie in de meeste ogen links.

Dieptreurig

De VVD is –kort door de bocht- voor minder gelijke verdeling van welvaart, maar helemaal niet tegen abortus en homohuwelijken. Links en rechts, dus! Dus wat bedoelt Rutte nou met: “Ik ben helemaal niet links?” Hebben ze het bij de liberalen misschien alleen over het welvaartsvraagstuk? In dat geval is inderdaad Verdonk de linkse van de twee. Met haar kun je namelijk praten over de hypotheekrenteaftrek die inkomensongelijkheid in stand houdt. Met Rutte niet.

Op het ethische vlak zullen de twee kandidaten elkaar niet ontlopen. Rutte zegt achter het asielbeleid van Verdonk te staan. Het is dieptreurig dat beide kandidaten en de hele pers een beetje lopen te schermen met de begrippen ‘links’ en ‘rechts’, zonder te weten waar ze het nou precies over hebben. Op taalgebied zijn het allemaal schrijnende gevallen. Rutte heeft op zijn departement nog genoeg te doen, ook voor zichzelf.

O ja, ik vergeet de derde kandidaat: Jelleke Veenendaal. Ik ben volgens mij niet de enige.

Meer VVD

Lees ook:Kibbelen met kibbeling
Lees ook:Wat heeft Verdonk tegen de VVD?
Lees ook:Politiek taalverschuivinkje
Lees ook:Verdonk: Nederlands niet verplichten
Lees ook:De taal van Egypte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.