Surinamers hoeven niet in te burgeren

PARAMARIBO – Surinamers die kunnen aantonen enige vorm van onderwijs in het Nederlands te hebben gevolgd, hoeven geen inburgeringscursus te doen. Dat staat op de website van het Dagblad Suriname. De Nederlandse ambassade in Paramaribo zegt dat minister R. Verdonk (Integratie) dat heeft besloten.


Het besluit komt door een motie van D66-kamerlid B. Dittrich, meldt de site van de Wereldomroep. Dittrich zou in februari vorig jaar op dat idee zijn gekomen in Suriname. Midden in het oerwoud vroeg een bewoner hem of de Elfstedentoch dit jaar doorging. "Ze hebben een opleiding in het Nederlands genoten, weten alles van Nederland en ontvangen Nederlandse televisieprogramma’s. Het is te gek voor woorden dat die inburgeringsexamens moeten doen."

De inburgeringstoets is niet bedoeld als rem op immigratie, het moet geen pesterij worden, vindt de gewezen D66-fractieleider. Hij sluit niet uit dat minister Verdonk het besluit nu heeft genomen voor haar komende bezoek aan Suriname.

Vanaf 15 maart moeten nieuwkomers een inburgeringsexamen afleggen voor ze een verblijfsvergunning krijgen.

Lees ook:Verdonk: Nederlands niet verplichten
Lees ook:Nieuwkomers kopen lespakketje in land van herkomst
Lees ook:‘Takkewijf’ werd keihard aangevallen
Lees ook:Wat heeft Verdonk tegen de VVD?
Lees ook:Nieuwe Nederlanders zingen Ja zuster nee zuster

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.