Oplossing Spellingstelling: deleten

Antwoord

Het juiste antwoord is a. 'gedeletet'.

De regel voor het voltooid deelwoord voor van oorsprong Engelse werkwoorden is 'ge- + ik-vorm + -d of -t'.

De regel voor het voltooid deelwoord voor van oorsprong Engelse werkwoorden is 'ge- + ik-vorm + -d of -t'.

De ik-vorm vind je meestal door -en van het infinitief af te halen (claimen min -en dus ik claim). Sommige woorden hebben echter een extra klinker nodig voor een juiste uitspraak (scoren, niet ik scor- maar ik scoor).

De ik-vorm heb je nodig om de juiste uitgang van het deelwoord te vinden. Eindigt de ik-vorm op een van de letters van 't ex-kofschip? Dan eindigt het voltooid deelwoord op -t. Zo niet, dan schrijf je een -d. Dus: ge-claim-d.

Tot zover kan een kind de was doen.

Maar bij sommige werkwoorden, zoals deleten, eindigt de Engelse ik-vorm op -e. Wat nu? In het Nederlands schrijft het Groene Boekje het volgende voor: wanneer de -e niet nodig is voor een correcte uitspraak, dan is er geen -e nodig. Wanneer dit wél het geval is komt er wel een -e. Voor de juiste uitgang van het voltooid deelwoord, kijk je weer of de letter van het infinitief in 't ex-kofschip staat.

Dus: ge- delet- e -t. 

Lees ook:Geraced of geracet?
Lees ook:Schrijf het zoals je wilt…
Lees ook:Niet te veel apostrofjes
Lees ook:Afgelast is iets anders dan afgelast
Lees ook:The invasion of the apostrofjes