Het effect van woorden

Wanneer je de aandacht wilt trekken met een nieuwsbericht, kun je maar het beste simpele feiten zo verwoorden dat het net lijkt alsof er iets vreselijks aan de hand is. Neutrale of positieve effecten worden gebracht als alarmerend: het aantal alcohol- en cannabisverslaafden dat hulp krijgt is in tien jaar tijd flink gestegen. Het zit ‘m in de combinatie alcohol/cannabisverslaafden en de woorden ‘flink gestegen’. Zo lijkt het net alsof er iets aan de hand is met deze groep. Het ging hier om een neutraal onderzoek om te zien of mensen wel of niet hulp krijgen. Of neem deze: Daling aantal moorden Zuid-Afrika zet door….Wanneer je dit leest lijkt het net alsof er iets met moord aan de hand is, maar in feite is er dus een verbetering in Zuid Afrika opgetreden. Ik zou wel eens dezelfde krant willen lezen, maar dan geheel en al herschreven.

Lees ook:Gaat het Zuid-Afrikaans verdwijnen?
Lees ook:Einde aan ‘hi-ha-hondenlul’?
Lees ook:Wat heeft Verdonk tegen de VVD?
Lees ook:Taal en kleur
Lees ook:Waarom mag ik geen ‘Jezus’ roepen?

Eén reactie op “Het effect van woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.