Lekker algemeen je gelijk halen

Wil je als columnist of artikelschrijver inspelen op het gevoel van je lezer, dan is het gebruik van meervoud essentieel. ‘Mensen zeggen…’ of ‘Tegenstanders vinden dat….’. En dan zonder details, feiten of onderbouwing. Zo kun je de boel lekker manipuleren en je lezer in de waan laten dat het hier om heuse feiten gaat. Terwijl het natuurlijk meer een ervaring is, die de auteur deelt alsof het feiten zijn.  In plaats van ‘Ik ken twee dikke vrouwen, Ellen en Annette, die het niet erg vinden dat ze dik zijn’ schrijf je, ‘dikke vrouwen zijn blij met maatje 46…’ of bij weerstand schrijf je  ‘Tegenstanders zeggen dat dik zijn ongezond is…’ Klinkt ook heel goed. Gewoon niks noemen verder. Je kunt ook met percentages werken. “90% van de 513 ondervraagden vond polygamie niet prettig, terwijl ze er wel aan deden..” Klinkt ook heel goed he? Maar de groep ondervraagden was best klein. Wat zegt dat dan, die 90%?  Hoe algemener, hoe vager, hoe meer gevoel de lezers erbij krijgen en hoe fijner mensen het vinden. Mannen vinden het vaak heel fijn en 80% van de vrouwen ook.

Lees ook:Balkenendes VOC-mentaliteit
Lees ook:Vrouwen steeds meer ontevreden over lichaam
Lees ook:To relate or not to relate
Lees ook:Jeukbonkels en kippedriffies
Lees ook:Ik zeg altijd ‘nooit te vroeg juichen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.