Het valse dilemma

Een bekende uitspraak van George W. Bush is "Als je niet voor ons bent, ben je voor de terroristen." Een uitspraak die hij ontleent aan de bijbel. Jezus zou ooit eens gezegd hebben: "Wie niet voor mij is, is tegen mij." Dit zijn voorbeelden van een pracht van een drogreden: het valse dilemma oftewel de uitgesloten derde.

Want wat doet de spreker met zijn tegenstrever? Hij dwingt hem tot kiezen. Is het niet zwart, dan is het wit. En dat is in werkelijkheid natuurlijk niet zo. Ander voorbeeld. Ik ben tegenstander van de doodstraf. Iemand zei toen tegen mij: "O, dus jij vindt dat zo’n Marc Dutroux vrij rond moet lopen?" Nee, helemaal niet! Alsof er geen gevangenissen bestaan.

In huiselijke kring komt het valse dilemma vaak voor.
-Ga je nu mee?
-Ja, zo.
-O, dus je wil helemaal niet mee?
-Jawel, maar…
-Zeg dan gewoon dat je niet mee wil!
-Maar ik…
-Dag!

Lees ook:Balkenende en Saddam
Lees ook:'Mmen
Lees ook:Spelling: veel geharrewar en weinig eenheid.
Lees ook:Oi!
Lees ook:Googelen hoe je googelen schrijft

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.