“Dusss…dat gaat allemaal goed komen”

Interviews op TV eindigen wel eens teleurstellend voor de journalist. Niet dat ik er zelf dol op ben dat er een emotionele ontboezeming wordt ontfutseld aan een of andere vage bekendheid, maar een journalist moet hier natuurlijk naar vissen en dat vind ik geinig. Zo is er altijd wel een vraag aan een of andere musicalster op een premiere, zo in de trant van: “Hee hoi, jij daar, ben je zenuwachtig?’ waarop de journalist de microfoon in het blozende gezicht van de BN’er duwt. Op een bepaalde manier is het antwoord klip en klaar, de ster is duidelijk zenuwachtig, maar toch vind ik het teleurstellend als er dan een ontwijkende reactie komt. Je krijg dan van die net niks reacties. Bijvoorbeeld: En Marlies (etc), ben je zenuwachtig? En dan zegt zij: “Ja natuurlijk, maar een beetje plankenkoorts hoort erbij…dusssss….dat gaat allemaal wel goed komen…’ Vooral dat laatste stuk is fataal: dussss dat gaat allemaal wel goedkomen…. De journalist wordt hiermee opgezadeld met niks. Het is een andere uitdrukking voor: ‘en nou niet meer drammen vent…want ik houd mijn muiltje dicht’ Ook geeft deze opmerking aan dat de ge-interviewde geen kleur wil bekennen. Door dat stuk zin ‘dusssss….dat gaat dus allemaal wel goedkomen…’ te gebruiken, omzeilt ze een persoonlijke ontboezeming. Maar ook, heel diep van binnen, is het een soort kritiek op de journalistieke vraag. Er zit iets in van:” Hoezo zenuwachtig? Dat is eigenlijk helemaal niet aan de orde engerd, en als ik zenuwachtig zou zijn dan gaat het je nog geen bal aan…’ Zelf vind ik ‘Dus dat gaat allemaal wel goed komen…’ gewoon geen antwoord. Dus.

Lees ook:Het misvatten van het handvat
Lees ook:Vervolg superlatief
Lees ook:Oplossing spellingstelling: Reparatie + service van TV + toestellen [foto-editie]
Lees ook:Pihara, een taal zonder recursie
Lees ook:Lisa kust Jack, o nee, andersom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.