VMBO’ers schrijven straks alleen sms-taal

Op het VMBO en MBO gaat Nederlands als vak verdwijnen. Dat is in elk geval het plan van het Ministerie van Onderwijs. Leerlingen moeten de taal maar bij praktijkvakken leren. Uiteraard breekt er paniek uit bij taaldeskundigen. De taalachterstand is al zo groot en nou wordt hij nog groter, vinden ze. Wat nu?

Er lopen in Nederland 250.000 analfabeten en 1,3 miljoen laaggeletterden rond. De meeste van hen hebben wel degelijk ooit leren lezen. Maar het is met lezen net als met hardlopen: als je het nooit meer doet, leer je het af. Als deze plannen doorgaan lopen we het risico dat dit met een hele generatie gaat gebeuren.

Nu is er gelukkig een groot verschil tussen de ‘jeugd van tegenwoordig’ en oudere generaties. De jongeren nu zijn in hun vrije tijd veel meer met lezen en schrijven bezig dan hun ouders. Weliswaar produceren ze en lezen ze geen boeken van Vondel en Reve, maar berichten op internet, e-mail en sms. Dat deze groep echt ongeletterd zal worden, geloof ik niet.

Wel zullen ze alleen maar een schrijftaal houden die overeenkomt met internet- en sms-taal. In hun sollicitatiebrieven verschijnen lachende gezichtjes en woorden als ‘ff’ in plaats van even. Als het zo ver is, hoop ik niet dat het ministerie dan gaat roepen: “Die jeugd van tegenwoordig…” Hadden ze Nederlandse les maar niet moeten afschaffen.

Lees meer hierover


photo © Michael Jastremski for openphoto.net

Lees ook:Dump je partner met clichés
Lees ook:Peter Koelewijn, de vader van de Nederrock
Lees ook:Wolkers en Mulisch: Kwieke tachtigers
Lees ook:Mobile Art met je kinderen
Lees ook:Een taalcursus bij de rookworst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.