Nederlands in de wereld

Etymoloog Nicoline van der Sijs speurde acht jaar lang met vijftig medewerkers naar Hollandse restanten in vreemde talen over de hele wereld. Ze stuitte op 46.310 woorden in 138 talen. Na aftrek van talloze dubbelingen kon ze het aantal terugbrengen tot 17.560 unieke ’uitleenwoorden. Het meest overgenomen woord blijkt baas. Het woord 57 keer overgenomen: bijvoorbeeld door het Engels (boss), het Javaans (bas) en zelfs door een Chinees dialect (bosi), al kan die laatste variant ook via het Engels zijn ontstaan. In haar pionierswerk ’Nederlandse woorden wereldwijd’, dat 19 november verschijnt,kun je er alles over lezen.

Lees ook:Klapschaats verovert de wereld
Lees ook:kongsi kongsa
Lees ook:Mae govannen nan mbar Thorond! Leer de taal van Lord of the Rings
Lees ook:Russische matrozen spreken aardig Nederlands
Lees ook:Gedoogbeleid, de nieuwe apartheid?

Eén reactie op “Nederlands in de wereld

  1. Emmy

    Apartheid,, dan heb je al 138 van de 17560 woorden..

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.