Pakkende woorden

Speechen valt niet mee. Zeker niet voor mensen die niet echt hebben doorleefd wat ze zeggen. Meestal lijkt dat meer op ‘praten met je hoofd’.  In de tijd van Shakespeare hadden ze daar minder mee, met praten met je hoofd. In de tijd van het Engelse Renaissance theater (van 1558- 1642), was praten iets dat je met hele lichaam deed. Ze meenden daar dat elke klinker verbonden was met een orgaan. Dus die klinker kwam dan ook soms uit je middenrif, of uit je tenen. Dat zette meteen de toon. De teksten van Shakespeare zijn voor de meeste acteurs dan vooral een fysiek karwei. Je moet echt aan de bak. Niet alleen met de klanken, maar ook nog met je verbeelding. Ik vergeet nooit dat mijn docente voortdurend riep; ‘good art is like good sex’ en dan verdween ze halfzingend, half kermend achter de coulissen om zich voor te bereiden op een Shakesperiaanse monoloog. (Dit was natuurlijk al een drama op zich.)

Een van de beste speeches die ik op Youtube heb gevonden is die van Kenneth Brannagh (Engelse acteur) in de rol van Henry Vth ofwel Hendrik de Vijfde. In deze speech overtuigt hij zijn eigen Engelse leger dat ze geschiedenis gaan schrijven door te vechten met de Fransen. Een minpuntje: de Fransen zijn met meer. Toch overtuigt Henry Vth zijn mannen, door de beste speech ooit te houden. De mannen besluiten om hun leven te wagen voor de slag. Fantastische tekst, heel mooi gesproken. Ook al weet je niet wat hij precies zegt als je het Engels niet verstaat, je kan het vast goed volgen door zijn geweldige acteerwerk.

Je kunt het filmpje bekijken op Youtube: hier

Lees ook:Culturele Olympische spelen met Shakespeare
Lees ook:Vissen praten functioneel
Lees ook:Oplossing Spellingstelling: deleten
Lees ook:ROILA: jij en je robot
Lees ook:Cocu, de bedrogen echtgenoot