Hooligans

Voetbalclubs als ADO Den Haag en Feyenoord hebben veel last van hun supporters, lees ik vaak in de krant. Dat vind ik, taalkundig gezien, heel raar. Het woord supporter komt van het Engelse woord to support, wat ondersteunen betekent. Over het algemeen zijn deze ‘supporters’ hun favoriete clubs meer tot last. Hooligan, ook een Engels leenwoord, is een beter begrip voor dit soort relschoppers.

Waar komt dat woord eigenlijk vandaan? Ik vind het klinken als een Ierse achternaam. De dikke Van Dale geeft me gelijk. Het woord zou komen van een 19e-eeuwse Londense relschopper van Ierse afkomst, genaamd Patrick Hooligan. In de jaren negentig van de negentiende eeuw zou hij met zijn Hooli-gang de Britse hoofdstad onveilig hebben gemaakt, zo melden allerlei websites.

Een site weet zelfs te vertellen dat hij een politieagent vermoord heeft en zo een negentiende-eeuwse mediahype veroorzaakte. Mijn nieuwsgierigheid wordt danig geprikkeld. Ik wil meer weten over die man. Eindigde hij op het schavot?

Andere bronnen komen met een ander verhaal. ‘Hooligan’ zou de naam van een gang zijn van een zekere Hooley. ‘Hooley’s gang’ dus. Klinkt ook Iers. Op de Engelstalige Wikipedia staat daarnaast dat ‘hooley’ Iers is voor een wild en woest feestje. ‘Hooley-gangers’ zijn dus wilde feest-gangers? Wie zal het zeggen?

Patrick Hooligan blijkt overigens in 1898 tot een levenslange gevangenisstraf te zijn veroordeeld. Hij stierf later in zijn gevangeniscel.

Nog meer voetbal-wangedrag

Lees ook:Waarom moeilijk doen met burqa’s?
Lees ook:Krijg de griepgrap!
Lees ook:Boeren hebben niets met boeren te maken
Lees ook:In Frankrijk hebben ze het over ónze aardappel
Lees ook:Tamponfetisjist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.