Rody Turpijn, het neefje van een Engelse rover?

Al een tijdje niet meer gedaan: achternamen verklaren. En soms kom je een interessante familienaam tegen. In dit geval: Turpijn. Hoe komt de voetballer Rody aan deze achternaam? Doet me denken aan de Engelse rover Dick Turpin.

Hun beider achternamen hebben dan ook dezelfde achtergrond: Turpinus. Dit is een naam van een heilige, die voorkomt in het middeleeuwse Roelandslied. Deze sage over een strijd van Karel de Grote was eeuwenlang in heel Europa razend populair.

Higwayman

Vandaar dat veel Europeanen de naam overnamen. In Engeland, maar ook in Frankrijk komt de naam Turpin voor. We kennen Dick Turpin natuurlijk uit de jaren tachtig-serie op tv. Wat minder mensen weten, is dat hij echt geleefd heeft. Hij was een postkoetsenrover, in Engeland bekend als Highwayman, en leefde van 1706 tot 1739.

Rody zal wel geen familie zijn van Dick. Hoewel, Roadie en Highwayman, het ligt wel erg dicht bij elkaar…

Lees ook:Nieuwe Nederlanders zingen Ja zuster nee zuster
Lees ook:Een blessure voor Rody Turpijn…
Lees ook:Het ongelijk van de meerderheid
Lees ook:Komt Van Persie uit Iran?
Lees ook:Cocu, de bedrogen echtgenoot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.