Bram Tankink, de denker

Met de Tour de France rijden een handjevol Nederlanders en Vlamingen
mee. Nltaal.blog.nl neemt hun achternamen onder de loep. Vandaag: Tankink.

Een erg hoekige achternaam, Tankink. De meesterknecht van de ploeg van Tom Boonen komt uit Oost-Nederland en dat is aan zijn familienaam te zien. Velen in die hoek heten iets met -ing en -ink. Vaak zijn dat oorspronkelijk namen van boerenerven.

Dat geldt in elk geval voor Tankink. De familienamendatabank van het Meertens Instituut vertelt ons dat ‘Tanckinck’ de naam was van een stuk boerenland in Lievelde, een gehucht in de Gelderse Achterhoek. In het begin van de zeventiende eeuw liep daar een boer met de naam Peter Tanckinck rond.

Waarom heette dat erf dan Tanckinck? De Oost-Nederlandse boerderijen zijn vaak weer genoemd naar oudere families die daar woonden. Hier gaat het om de nazaten van een zekere Tanco of Tanke. Dat is een oude Germaanse naam en betekent ‘denker’.

De Tukker Bram Tankink stamt niet zomaar af van een Achterhoeker, maar ook nog van eentje die nadacht!

Meer achternamen van wielrenners en voetballers

Site Bram Tankink

Lees ook:Je bent waar je woont
Lees ook:De onneembare burcht Maarten Stekelenburg
Lees ook:Komt Van Persie uit Iran?
Lees ook:Sonja Bakker wordt werkwoord
Lees ook:Apendans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.