Het grijze Blerick

Een serie over niet zo mooi klinkende plaatsnamen. Achter lelijke
plaatsnamen gaat vaak een mooie geschiedenis schuil. Vandaag de B: Blerick.

Ooit met de trein van Venlo naar Nijmegen gereden? En je ook afgevraagd waarom dat ding weer stopte als hij het station van Venlo nog nauwelijks verlaten had? Juist. Op een steenworp van station Venlo ligt Blerick. Lang een eigen dorp, nu een grijze wijk van Venlo. Met een chagerijnige naam.

Tocht heeft het iets oneerlijks dat Blerick een wijk van Venlo is en niet andersom. Het eerste is namelijk eeuwen ouder. Al in het jaar 365 staat dit op een Romeinse kaart aangegeven als Blariaco. Een oude, Romeinse vestiging aan de Maas.

Deze naam betekent: ‘huis of woning van Blar(i)us’. Blarius was de Latijnse vorm van een Keltische naam. Dat betekende zo iets als ‘de grijze’. Ooit is het dorp gesticht door een grijze Kelt. Dat duidt erop dat de naam dus pregermaans is, dus ouder dan pakweg 50 voor Christus.

Fleuriger is Blerick in die twee millennia in elk geval niet geworden.

Lees ook:Amby, de beschermde omgeving
Lees ook:Chaam, een dorstige naam
Lees ook:Dief, diever, diefst?
Lees ook:Jodenstraat: veel geharrewar, weinig joden
Lees ook:Een beetje Napoleon in Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.