Negentienvierenveertig en negentientweeënnegentig

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 9 aan de beurt: Plein Negentienvierenveertig in Nijmegen.

Inderdaad: het plein heet in het echt Plein 1944. Nog steeds dingt deze afzichtelijke hoop wederopbouwbeton mee naar de prijs ‘Lelijkste plein van Nederland’. Iets vriendelijker oogt Plein 1992 in Maastricht. Iets. Dit zijn twee voorbeelden van pleinen en straten met een jaartal als naam.

Hoeveel van dit soort straatnamen in Nederland zijn, weet ik niet precies. Ik ken in Oss nog een Singel 1940-1945 en een plein met die naam in Dordrecht. Er zijn ongetwijfeld meer van die namen. Vooral met jaartallen die verwijzen naar de Tweede Wereldoorlog.

Al die namen moeten ervoor zorgen dat we jaartallen onthouden. Het Maastrichtse plein verwijst naar het Verdrag van Maastricht. Dat was heel belangrijk voor het stadje aan de Maas. Want sindsdien kent heel Europa het. Die andere namen begrijp ik minder. Want waarom steeds maar weer verwijzen naar die vreselijke oorlogsjaren?

Bombardement

Vooral in het Nijmeegse geval snap ik het niet zo. Het jaartal 1944 verwijst naar het bombardement van Nijmegen. Toen werd de binnenstad met de grond gelijk gemaakt. Om in de jaren daarna te worden vervangen door het lelijke wederopbouwcentrum dat het nog heeft. En waar Plein 1944 wel het duidelijkste voorbeeld van is.

Bron afbeelding: Noviomagus.nl

Lees ook:Een statig Plein met een onooglijke naam
Lees ook:Een moordkuil in het Nijmeegse hart
Lees ook:Delft had lang moeite met Cameretten
Lees ook:Streng kijken naar het ‘Jat’
Lees ook:Dries, het komt wel meer voor

Eén reactie op “Negentienvierenveertig en negentientweeënnegentig

 1. ARNOLD du CHÂTEAU

  Geachte Redactie,

  Wat is de beste aanpak, een Steegstraat van 1850 (HEER-MAASTRICHT), die al 70 jaar geen Steegstraat meer is, deze naam te veranderen, lengte bijna 400 meter, met 8 uitgangen, 4 links en vier rechts. Breedte 6 m. De betekenissen van de STEEG zijn gebleven.

  De zijstraten met ELECTRON-NEUTRON-ATOOM-PROTON, NIELSBOOR-EINSTEIN-PASTOOHEYNEN-WETHOUDER-FRANKEN-BURG.KESSENSINGEL-ONDERDEMANDEL-KELVIN-DESIRÈ-LEESEN-ST.SERVATIUS STRATEN,VALT DE LANGSTE STEEGSTRAAT EEN NIET BIJPASSENDE BENAMING.

  Met vriendelijke groeten, Arnold du Château.

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.