Waar ooit eenden de pijp uitgingen

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Na de letters komen de
getallen. Deze week is 1 aan de beurt: de Eendenkooi in Heerenveen.

De Eendenkooi in Heerenveen is maar een van de vele straten in Nederland met die naam. Er is er bijvoorbeeld ook een in Dronten en in ‘s-Hertogenbosch. Om maar te zwijgen van de vele stukjes natuurgebied en velden die zo heten. Dat is niet voor niets, in Nederland barstte het vroeger van de eendenkooien.

Die eendenkooien werden gebruikt om eenden te vangen. Het was niet echt een kooi met tralies, maar gewoon een vijver waar een paar smalle sloten op uitkwamen. Daar zwommen een paar tamme eenden, om hun wilde collega’s te lokken. Via een ingewikkelde vangconstructie met netten en hondjes (alle details staan hier). Uiteindelijk vielen de eenden via de netten de vijver binnen.

De pijp uit

Behalve ‘binnenvallen’ in de betekenis van ‘onverwacht langskomen’ heeft het kooien van eenden nog een uitdrukking opgeleverd. De smalle slootjes rond de eendenkooi noemden de ‘kooikers’ vroeger ook wel ‘pijpen’. Wat gebeurde er met een eend die vanuit een pijp in het net vloog? Jawel, die ging de pijp uit.

Eendenkooien worden nu alleen nog maar gebruikt om de kwaakerds te ringen. In Nederland eten we niet zo veel eend meer. Vreemd, want het is best wel lekker…

Lees ook:Gapen midden in Amsterdam
Lees ook:Gelukkig! Geen eendenmishandeling…
Lees ook:Arme Uiterste Stuiver
Lees ook:Zware Pijp
Lees ook:Amsterdammers lachen om Drijfsijssie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.