Geen koene ridders in de Dapperstraat

In het ABC van Nederlandse straatnamen komt elke week een
bijzondere straatnaam in Nederland aan bod. Deze week is D aan de beurt: de Dapperstraat in Amsterdam.

DappermarktDe natuur in Nederland stelt niets voor, dichtte J.C. Bloem (1887 – 1966) ooit. Daarom liep hij liever door stadsstraten. Het gedicht eindigde met "Domweg gelukkig, in de Dapperstraat." Vooral die laatste dichtregel is blijven hangen in het Nederlandse collectieve geheugen. Er is zelfs een boek met de beroemdste Nederlandstalige gedichten dat zo heet.

Dappermarkt in vroeger tijden

Maar hoe komt die straat aan zijn koene naam? In de zeventiende eeuw woonde in Amsterdam een schrijver, genaamd Olfert Dapper. Om precies te zijn leefde hij van 1635/36 tot 1689. Er is niet veel over de man bekend. In 1658 staat hij ingeschreven aan de Universiteit van Utrecht en twee jaar later ontvangt hij een soort doktersgraad. Echt medisch actief is de man waarschijnlijk niet geweest. Na zijn studie ging hij weer in Amsterdam wonen om te schrijven.

Hij is niet vergeten omdat hij aardig wat boeken schreef. Over de geschiedenis van Amsterdam, maar ook over Afrikaanse en Aziatische landen. Zijn boeken over verre landen werden in zijn tijd wereldberoemd. Vertalingen verschenen in het Engels, Frans en Duits. In Parijs bestaat nog steeds een museumpje dat aan hem gewijd is. Schrijver Willem Frederik Hermans schijnt daar vaak te zijn geweest. Hij schreef zelfs een boek onder de titel Het Evangelie van O. Dapper Dapper (1973).

Olfert Dapper is hoogstwaarschijnlijk nooit veel verder van Amsterdam gekomen dan Utrecht. Zijn wijsheid had hij alleen maar uit boeken. In de naar hem genoemde straat en buurt wonen nu veel mensen met hun wortels in exotische landen. Daar zou Dapper denk ik wel blij mee zijn geweest.

Links:

Nog een Amsterdamse straat

Gedicht ‘Dapperstraat’ van J.C. Bloem

Musée Dapper (in het Frans)

Lees ook:Nieuw plus nieuw is niet meer nieuw
Lees ook:Een straat met zintuigen
Lees ook:Het oog dat niet zag wat het wilde zien
Lees ook:Hoge getallen
Lees ook:De chique Six

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.