Geen contaminatie in de supermarkt

Met het zinnetje "Snel kan ook lekker smaken" (of iets dergelijks) werft een grote supermarktketen graag klanten voor de voorverpakte, snelle hap. Als zelfbenoemd taalkenner ben je dan gelijk alert. ‘Lekker smaken’, dat is toch een contaminatie à la ‘het kost duur’ en ‘het weegt zwaar’.

In je vuistje lach je dan de grootgrutter uit. Zo, veel geld uitgegeven aan een taalfout? Helaas, volgens de site van het Genootschap Onze Taal valt het wel mee met de ongeletterdheid van de superbaas. Daar gaat de leedlol. Ik citeer Onze Taal even:

"Volgens de grote Van Dale (1999) kan smaken betekenen: "de smaak hebben die een bepaling uitdrukt of die uit het verband blijkt". Zo’n bepaling is bijvoorbeeld lekker, ranzig of naar knoflook. Smaken wordt dan op dezelfde manier gebruikt als andere ‘zintuiglijke’ werkwoorden, zoals ruiken, klinken en voelen:

  • Lavendel ruikt lekker.
  • Deze cd klinkt goed.
  • Het tapijt voelt lekker zacht.

Lekker smaken is geen verhaspeling."

Ach ja, taalverloedering genoeg op deze wereld. Ook zonder contaminaties grote supermarktketens.

Lees ook:‘t Loopt als een tiet
Lees ook:Is ‘neger’ denigrerend?
Lees ook:Een dode letter
Lees ook:Vrouwen steeds meer ontevreden over lichaam
Lees ook:Hallau

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.