‘t Loopt als een tiet

Met tiet wordt niet verwezen naar een vrouwenborst, zoals vaak gedacht wordt, maar naar een kip. Tiet betekent in verschillende dialecten (onder meer in Breda, Utrecht en Goeree-Overflakkee) ‘kip, hen’. Lopen als een tiet betekent dan ook letterlijk ‘hard lopen’; het kan nog steeds wel in die betekenis gebruikt worden, hoewel de mensen natuurlijk meer denken aan een vrouwenborst. Hoe kom je dan aan tiet? Volgens de bron Onze Taal werden kippen gelokt met het geluid tiet-tiet-tiet. Dat geluid werd vervolgens gebruikt om de dieren zelf mee aan te duiden. Mensen gebruiken de uitdrukking nu ook buiten deze context..

Lees ook:Alle ogen gericht op Kwatta
Lees ook:Een promotie van geit tot keizer
Lees ook:Een prent krijgen, rode kaart of compliment
Lees ook:Vroeger kwamen homo’s uit Utrecht
Lees ook:Geluidwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.