Cymatics: klank maakt vorm

Ernst Chladni (1756-1827) bestrooide metalen platen met zand en maakte dan een klank met een strijkstok, waardoor er patronen ontstaan in het zand. Dit heten nog steeds Chladni platen. Je kunt er een heleboel filmpjes van vinden op Youtube. Bijvoorbeeld hier. De zwitser Hans Jenny ging er vervolgens verder mee, in latere jaren. Hij ontwikkelde een meer wetenschappelijke visie op het fenomeen. Hij gebruikte allerlei materialen om mee te werken, zoals poeders, vloeistoffen en gels. Ook daarvan zie je op Youtube interessante beelden. Zoals bijvoorbeeld hier.  Hans Jenny noemde dit Cymatics.

Lees ook:MANUSCRIPTA, opening met Kees van Kooten
Lees ook:Godenslaap, Erwin Mortier
Lees ook:Pihara, een taal zonder recursie
Lees ook:Fokking horses
Lees ook:‘Publieke TV steeds grover gebekt’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.