Een prent krijgen, rode kaart of compliment

De uitdrukking ‘een prent krijgen’ wil in voetbaaltaal betekenen, een gele of rode kaart krijgen. Bijvoorbeeld: Robin van Persie moet tijdens de wedstrijd Nederland-Brazilie niet nog een prent krijgen, wil hij in straks de finale kunnen spelen.

Volgens de Dikke van Dale wordt met deze uitdrukking echter ook bedoeld: een pluim krijgen, geprezen worden. Dus dat is eigenlijk het tegenovergestelde. Eigenlijk is van Persie met een prent dus ook harstikke goed af (bij wijze van spreken natuurlijk). Daarnaast echter betekent een prent volgens Vaderlandsch’ dikste woordenboek ook: een stijf houterig vrouwspersoon ofwel een rare snijboon. De uitdrukking een prent krijgen heeft dus ook moeilijke kanten, want voor je het weet zit je met een slanke, maar stijve dame thuis. Wat zou dat opleveren?  In ieder geval is het weer opletten bij NL-Brazilie vandaag. Wie weet vallen onze voetballers enorm in de prenten.

Lees ook:Komt Van Persie uit Iran?
Lees ook:Draaiende blaadjes in de verkiezingscampagne
Lees ook:Die Galliërs zijn onvertaalbare, rare jongens
Lees ook:Sentimentele taal
Lees ook:Woorden.org voor al uw (170.000) woorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.