Misvatting over galgje

Ooit schreef ik een bericht over de langste woorden in het Nederlands op deze blog. Daar hebben een aantal mensen op gereageerd. Met nóg langere woorden. Over een ellenlang, zelfverzonnen woord, zegt een zekere Stephan: "lekker galgiewoord".Kennelijk leeft er onder sommige mensen een -excusez le mot- hardnekkige misvatting over galgje.

 

Niet de langste woorden zijn het moeilijkst, maar juist de kortste woorden. Ik dacht, eerlijk gezegd, dat elke tienjarige dat door ervaring al wist. Even een voorbeeld. Stel je voor, je hebt een woord met drie letters. Als eerste zeg je "e". Zowaar, je hebt gelijk. Dan kan het bel, bek, bes, bef, bed, beo… en dan heb ik alleen nog maar de woorden die met 'b' beginnen. Een mens moet welhaast helderziend zijn om het woord goed te raden.

Dan is 'wapenstilstandsonderhandeling'  een stuk makkelijker. Eerst even de klinkers noemen, en dan invullen maar! Wat het allermoeilijkste galgjewoord is? Ik denk 'uier'. Waarom? Probeer maar eens uit op een regenachtige kerstdag!

Lees ook:Een idee is geen idee
Lees ook:Amerikaans, lekker expliciet
Lees ook:De langste plaatsnamen
Lees ook:De kortste plaatsnaam van Nederland
Lees ook:Het geslacht van het meisje