Van Lodewijk naar Wiet

Onlangs sprak ik de verbazing uit over het bestaan van de voornaam Wiet. Dit omdat de meeste mensen dit kennen als woord voor gedroogde stukjes van de cannabisplant, die te gebruiken zijn om op te roken en stoned te worden.

Mijn nieuwsgierigheid gebood mij te kijken waar de naam vandaan kwam. Wiet blijkt een verkorting te zijn van Lodewijk of deFriese naam Wide. De eerste naam betekent ‘roemvolle strijder’, de tweede naam vanalles en nog wat in het Oud-Fries. Mijn bron is de voornamendatabank van het Meertens Instituut.

Hoe je Wiede tot Wiet verbastert, is wel duidelijk. Hoe je Wiet uit Lodewijk haalt, is mij wat schimmiger. Maar goed, mijn neef heet ook zo en die wordt Poet genoemd. Dus het kan erger…

Lees ook:Rotnaam
Lees ook:De Eerste Doodweg is dood en weg
Lees ook:“Fries is Saksisch dialect”
Lees ook:Nedersaksisch: voorlopig geen échte taal
Lees ook:Kromkamp, van de boerderij van De Kromme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.