Waarom alleen scheidsrechters hondenlullen kunnen zijn

Tijdens de oefenwedstrijd tussen Nederland en Australië riepen Oranje-supporters naar de buitenlandse scheidsrechter dan hij een hondenlul was. En niet alleen in die wedstrijd. ‘Hondenlul’ is een merkwaardig scheldwoord. Het is namelijk specifiek in gebruik voor voetbalscheidsrechters. Waarom eigenlijk?

Er doen verschillende verhalen de ronde over het ontstaan van ‘hondenlul’ als scheldwoord scheidsrechters. Opiniepeiler Maurice de Hond heeft een jarenlang voetbalwedstrijden gefloten. Volgens sommigen is het vulgaire woord dan ook door hem ontstaan. Het zou me niets verbazen als De Hond ook op het voetbalveld wel eens een inschattingsfoutje heeft gemaakt.

Gemeen
Een ander verhaal is dat een scheidsrechter ooit een week voor een wedstrijd zijn hond had verloren. De gemene supporters vonden het leuk dit leed nog eens extra in te wrijven. Maar de meest waarschijnlijke variant is het verhaal over voetballer Piet Romeijn. Die zou in 1969 een scheidsrechter hebben uitgemaakt voor ‘onbenul’. Dat verstonden de scheidsrechter en de rest van het stadion echter niet zo goed.

Meer over ‘lul’

Meer ‘hondenlul’

Lees ook:Einde aan ‘hi-ha-hondenlul’?
Lees ook:Voedvrouw vroedvrouw
Lees ook:Nederlands zegt alles
Lees ook:Mensen zijn dieren
Lees ook:Hooligans

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.