Bij deze(n) II

Het Nederlands heeft nog lange tijd naamvallen gehad. Sterker: in sommige gevallen nog. Zo kun je, als je per se wilt, ‘deze’ vervoegen. De genitief, oftewel de tweede naamval, geeft bezit aan. Een dezer dagen is daar een voorbeeld van, evenals schrijver dezes.

De eerste is de meervoudsvorm, de tweede de mannelijke enkelvoudsvorm. Vergelijkbaar met de Duitse grammatica. Hoe zit het dan met bij dezen? Net als in het Duits bij bei volgt na ‘bij’ de derde naamval, dus de datief. Dat is bij deze bij dezen. Dus strikt genomen is het ‘bij dezen’ en niet ‘bij deze’.

Ouderwets

Alleen mag bij ‘in deze’ de n weggelaten worden. Mag. Want na ‘in’ komt de vierde naamval óf de derde naamval. Dat hangt af van factoren die de meeste Nederlandstaligen al eeuwen niet meer weten. Als er een neerlandicus is, die het me haarfijn kan uitleggen, houd ik me aanbevolen.

Intussen zien we steeds vaker ‘bij deze’. Omdat er verwarring is met ‘in deze’, maar ook omdat de meeste Nederlandstaligen dit soort naamvalsvormen als ouderwets ervaren. En ik ben erg geneigd me hierbij aan te sluiten. Of gewoon ‘hierbij’ te gebruiken.

Lees ook:Bij deze(n)…
Lees ook:Judas niet meer judassen
Lees ook:Leve Hugo Walker!
Lees ook:Een betonnen wijk op heilige grond
Lees ook:Een homofoon is zichzelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.