Hubert Lampo, de enige echte magisch-realist van onze literatuur

Grote geesten beïnvloedden in de loop der eeuwen onze taal met hun
creativiteit. Wie waren zij en wat was hun bijdrage? Deze week: Hubert Lampo (1920 – 2006).

De komst van Joachim Stiller. Wie heeft hem niet op de middelbare school voor zijn boekenlijst gelezen? En net zoals Godot niet komt opdagen in Wachten op Godot verschijnt Joachim Stiller ook nooit. Of toch wel? In elk geval wordt iedereen steeds stiller, van angst.

Dat is een mogelijke interpretatie van het bekendste werk van de woensdag overleden Hubert Lampo. Uiteraard heeft de Antwerpenaar veel meer geschreven, maar door Joachim Stiller zal hij in het collectieve geheugen blijven hangen. Al zijn andere verhalen en essays, hoe goed ook, zijn bijzaak.

Misleiden

Het genre van Lampo’s boeken is het magisch-realisme. Dat wil zeggen dat hij aan de werkelijkheid ontleende elementen vermengde met bovennatuurlijke, zodat die laatste ook heel erg echt gingen lijken. Zo ‘misleidde’ hij zijn lezers op geraffineerde wijze. Binnen het Nederlandstalige schrijverskorps was hij eigenlijk de enige grote in dit soort literatuur.

De vrijzinnig-socialist Hubert Lampo werd in 1920 in een buitenwijk van Antwerpen geboren. In 1943 verscheen zijn debuut Don Juan en de laatste nimf. Joacim Stiller, zijn hoogtepunt, kwam in 1960 uit. Nog tot 1994 verschenen boeken van hem. Daarnaast heeft hij enige tijd een boekenprogramma gepresenteerd en was hij inspecteur voor bibliotheken.

Lampo heeft een hoop prijzen en onderscheidingen binnengesleept voor zijn werk. Zo is hij zelfs ereburger van Grobbendonk! Zijn zoon Jan Lampo is ook schrijver.

Afbeelding: Wikipedia

Lees ook:Paul Verhoeven verfilmt Stille Kracht
Lees ook:1miljoenboeken.nl
Lees ook:Oudste Nederlandstalige drukwerk gaat digitaal
Lees ook:Eerste delen van omvangrijke literatuurgeschiedenis verschijnen
Lees ook:De eerste vrouwelijke schrijfster van onze taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.