Je brein als GPS systeem

Er zijn volkeren zoals de Guugu Yimithirr uit Queensland, een aboriginal volk in Australie, die geen woorden hebben om plekken te benoemen zoals ‘voor’ en ‘achter’. In plaats daarvan zeggen zij ‘noordelijk’ of ‘zuidelijk’ en gebruiken ze woorden die richtingen aangeven. Je krijgt dan zinnen als: ‘er zit een mier op je noordelijke voet’ of’ het kind staat ten noorden van de boom…’ in plaats van ‘achter de boom. Het lijkt heel verwarrend maar de leden van deze stam hebben een perfect gevoel voor richting. Door de voortdurende noodzaak om te begrijpen wat de ander zegt, en doordat de ander het telkens maar heeft over richtingen, ontwikkelen ze van jongsaf aan de gewoonte om te bepalen welk orientatie-punt iets heeft. Er zijn meer voorbeelden te geven. Sommige volkeren ervaren de tijd heel anders. Volgens de filosofe Joke Hermsen kennen de Grieken niet het idee van de toekomst als ‘vooruit in de tijd’ maar denken ze dat de toekomst van achteren komt. Even omkijken dus, als je een plannetje maakt.

Lees ook:Red deze woorden!
Lees ook:To relate or not to relate
Lees ook:Een idee is geen idee
Lees ook:In Frankrijk hebben ze het over ónze aardappel
Lees ook:Draaiende blaadjes in de verkiezingscampagne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.