Werkende vrouwen zijn kennelijk klein

Hoe kun je van een mannelijk woord een vrouwelijk woord maken? Op heel wat verschillende manieren. Zet ‘-in’ achter ‘leeuw’, en je hebt het wijfje van de felix leo. Zet ‘-es’ achter ‘baron’ en je hebt een edelvrouw in plaats van een edelman. En zo weten we er nog een paar:

directeur – directrice
steward – stewardess
chauffeur – chauffeuse
rector – rectrix
Belg – Belgische

Enzovoort, enzovoort, enzovoort. Er is er een, die ik nog niet genoemd heb en die ik erg interessant vind. Hoe noem je een vrouwelijke collega? Steeds vaker hoor ik mensen zeggen: ‘collegaatje’. Met een verkleinwoord geven ze het vrouwelijke geslacht van hun mede-medewerker aan.

Het is een tamelijk recent verschijnsel, maar ook weer niet fonkelnieuw. Ik heb het tien jaar geleden al eens gehoord. Al heb ik wel het idee dat het steeds vaker wordt gebruikt. Wellicht omdat steeds meer vrouwen gaan werken? Waarom werkende vrouwen zo klein zijn, is mij niet bekend.

Lees ook:Vrouwen steeds meer ontevreden over lichaam
Lees ook:Dezember
Lees ook:Emancipatie in de taal
Lees ook:Caesar kwam gewoon ter wereld
Lees ook:Boppen naar beeldschermen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.