Het paard van Sinterklaas

Sinterklaas komt van vroeg al in ons vocabulaire voor. Is het niet als St. Nicolaas, danwel als Santa Claus of nog verder weg, in de Edda, het boek behorende bij de Noordse mythologie als de God ODIN. Odin was de god van poezie, wijsheid en oorlog. Odin reed ook op een paard, met een hoed op (nu mijter), een staf en had twee zwarte raven, genaamd Hugin en Munin, die we nu herkennen als zwarte piet. De letters van Sinterklaas horen ook bij Odin, die runetekens uitdeelde. De rijmpjes en liedjes van Sinterklaas zijn te relateren aan het feit dat Odin gerelateerd is aan de dichtkunst. Misschien dat allerlei woorden uit die rijmpjes ook Noords zijn want wie begrijpt nu dingen als kapoentje en makkers staakt uw wild geraas? Wat dat betreft geeft zo’n verklaring wel veel rust…

Lees ook:Sinterklaas en sinterklaas
Lees ook:Exclusief interview met Sint Nicolaas
Lees ook:Mooie woorden dromen
Lees ook:Geluidwoorden
Lees ook:Zwarte Sjarel?

2 reacties op “Het paard van Sinterklaas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.