Rijburg Ijburg

De neiging om van namen ‘iets leuks’ te maken, vind ik vaak een aanslag op het taalgevoel. Zo zag ik gisteren een lesauto rijden van rijschool Rijburg, een variatie op Ijburg (Amsterdam). Dit deed me denken aan de vrachtwagens van Simon Loos waarop een vacature wordt aangekondigd met ‘Werk? Loos!’ Als je er achter rijdt, ben je er wel meteen minuten lang mee bezig, tenminste als je taalkundig sensitief bent. Er zijn waarschijnlijk talloze voorbeelden op te noemen, zoals bij namen van winkels, of zelfstandigen die er wat van proberen te maken. Zo heb je een hondenuitlaatservice OUTLET (alsof je je hond in de uitverkoop doet), of aardewerkwinkel KOM, of kroegen zoals Even Eruit of Naar Binnen. Ik weet niet hoor, als je dan de telefoon opneemt klopt het al weer niet. Goedemorgen, met  ‘Naar Binnen…’ Mwah…

Lees ook:Winkel van Sinkel en andere namen
Lees ook:Bois-le-Duc, Warsawa en Firenze
Lees ook:Verschil nieuwe en oude spelling niet zo groot
Lees ook:Het valse dilemma
Lees ook:NRC geeft aan: niet trollen

2 reacties op “Rijburg Ijburg

  1. Tania

    En dan het kinderdagverblijf “Blub zegt de vis”. Daar nemen ze dus echt de telefoon op met “Blub zegt de vis, met Anita.”

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.