Gaultier lanceert capsule collectie

Een capsule collectie is een kleine collectie van 6 tot 12 kledingstukken, die onderling zodanig gevarieerd en gemixed kunnen worden dat er zo’n 20 outfits mee te combineren zijn, gemaakt door een kledingontwerper. Jean Paul Gaultier lanceerde zojuist zijn capsule collectie. Een capsule is volgens Nederlandse definitie een gelatine bolletje met een medicijn erin, of een omhulsel bij de opening van de hals van een fles. In het Engels betekent capsule naast deze twee zaken ook nog zoiets als een ‘gedoseerde, verkorte of verdichte vorm’ van iets. Bijvoorbeeld een verkorte versie van een geschreven werk, of een ingedikte modecollectie. Daarnaast is een capsule in het Engels ‘a structure that encloses a body part.’ We vertalen dus collection wel in collectie, maar capsule vertalen we niet want we denken dat het hetzelfde is. Mode-taal is dus wel heel fashionable, maar ook wel een beetje weird.

Lees ook:Sotheby veilt duurste boek ter wereld
Lees ook:Tetra Pak moet je accepteren
Lees ook:Schubert in het Nederlands
Lees ook:Welzijns- en zakenjargon
Lees ook:Eerste delen van omvangrijke literatuurgeschiedenis verschijnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.