Nederlandser dan ze lijken

Wie tegen een Italiaan “Picobello” roept, zal slechts een verbaasde blik oogsten. Hij zal net zo slecht begrepen worden als degene die in een Franse kledingwinkel een colbert bestelt. En wist u dat im Frage geen Duits, maar Nederlands is? Dit zijn drie voorbeelden van pseudo-ontleningen. We denken dat deze woorden en uitdrukkingen uit andere talen komen, maar ze zijn zo Nederlands als klompen en kaas.

Jean-Baptiste Colbert

Picobello is gewoon bedacht door iemand die ‘piekfijn’ wat joliger wilde formuleren. Van ‘piek’ is makkelijk ‘pico’ gemaakt. En dat fijn? Ach, dat zal in het Italiaans wel hetzelfde als mooi zijn. ‘Bello’ dus.

In het Duits betekent Das kommt nicht in Frage zoiets als ‘Geen sprake van!’ Nederlanders vonden dat kennelijk niet Duits genoeg klinken, dus maakten we daar maar im Frage van. Dat is echt non-Duits. Frage is vrouwelijk, dus iets komt hooguit in der Frage. Im is een samentrekking van in dem, dus de derde naamval van een mannelijk woord.

Colbert, tenslotte, hebben wij in de negentiende eeuw genoemd naar een zeventiende-eeuwse Franse minister, Jean-Baptiste Colbert (1619-1683). Ik kan echter nergens vinden wat precies het verband is tussen deze dienaar van Lodewijk de veertiende en een jasje. Helaas.

Het mooiste is dat ‘picobello’ ook in het Duits bestaat. Geen Italiaans leenwoord, maar overgenomen uit het Nederlands.

Lees ook:Bij deze(n) II
Lees ook:Moslima’s zijn oer-Nederlands
Lees ook:Fransen pimpten ‘mannetje’ op
Lees ook:Smog en andere samentrekkingen
Lees ook:Haar nooit te vroeg!

2 reacties op “Nederlandser dan ze lijken

  1. roulette spelen

    Super artikel, nu nog iemand vinden die er een beetje verstand van heeft en me alles nog eens tot in detail uit kan leggen.

      /   Beantwoorden  / 
  2. Dennis Corrick

    Fantastic site, I bumped into this right in the perfect time. I’m for sure gonna remember this for future ideas. Thank You.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.